Torsdag den 21. december markerede de unge kvinder i projekt Grobund til Fremtiden naturens nytår, vintersolhverv, med en hjemmebygget svedhytte og flere dyb i det kolde hav ved Ballehage Strand i Århus.
Allerede mandag havde de slæbt rafter, tunge sten og en kæmpe presenning ned på stranden, så sveden drev af dem – alt sammen som forberedelse til fejring af vintersolhverv tre dage senere. De var derfor alle spændte og klar til at trodse den begyndende storm, Pia, og tung regn hele morgenen. De skulle bare bygge den svedhytte!
Nogle af kvinderne gik allerede i gang med at starte et bål på stranden og varme de store sten op kl. 7, mens solen langsomt stod op, og vinterbaderne kom og gik. Resten af flokken kom til og gik i gang med at gøre tipien klar med rafter og snore og rengøre den store presenning. Regnen stoppede, og solen brød frem. Tipien stod der, stabilt og med 8 skind bredt ud på jorden.
Da stenene var varme nok bar de dem ind en for en i tipiens midte, hoppede i badetøj og satte sig ind i den dampende varme. Derefter sprang alle i havet, nogle helt op til 5 gange.
Hele oplevelsen blev fejret med varm, dampende grøn te i tipien, mens regnbuen stod på himlen, efterfulgt af frokost ved bålet.
Til slut sprang alle over bålet, mens de kom med ønsker for det nye år. De grinede og pjattede. Det var en dag fyldt med frisk luft, hårdt arbejde, varme og kulde, god mad, grin, høje hyl, stilhed og ikke mindst samarbejde og fællesskab. Svedhytten var aldrig blevet til virkelighed, hvis ikke alle bidrog og tog initiativ. Det var en magisk dag.
Men hvad har det med beskæftigelse og uddannelse at gøre?
Umiddelbart kan det være svært at koble en dag ved stranden med svedhytte og bål til uddannelse og beskæftigelse. Men den erfaring, som de unge kvinder gør sig på sådan en dag, er livsvigtig for deres videre færd i livet, hvad end de skal påbegynde uddannelse eller arbejde. De erfarer, at noget ser svært ud, de ved ikke, hvordan de skal lykkes, men de lykkes ikke desto mindre ved at prøve sig frem i fællesskab.
Det er tydeligt at se, at de virkelig får trænet det med at kaste sig ud i noget nyt og bidrage til et fælles projekt. De byder ind, de kommer med ideer og forslag til, hvordan rafterne står mest stabilt, og hvordan presenningen skal bindes omkring og holde fast på varmen. De skiftes til at hælde vand på stenene, og alle fylder brænde på bålet. Flere af dem var også nervøse for at hoppe i det iskolde hav. Nogle var vandskræk, andre nervøse for kulden, men fælles for alle var, at de sprang i, de støttede hinanden, heppede på hinanden og roste hinanden. De erfarer stille og roligt, at tanken om noget nyt kan være skræmmende, men når man kaster sig ud i det, så går det oftest meget bedre, end man tør forestille sig inden. Den erfaring lagres i kroppen og er en trædesten mod uddannelse og beskæftigelse.
Projekt Grobund til fremtiden er bevilget af Det Obelske Familiefond. Læs mere om projektet her.
0 kommentarer