B L O G P O S T

Vi har brug for alle hjerner – også de neurodivergente!

23. jan 2025 -

I sidste uge skrev jeg her på Linkedin om en ung mand, der er i sin første praktik. Det, der udfordrer ham, er ikke arbejdsopgaverne, men alt det uden om.

Det er frokostpausen, julefrokosten, de fysiske rammer, uudskrevne regler, ironi og sarkasme.

Sådan er det for rigtig mange neurodivergente mennesker på det danske arbejdsmarked. Og det skal vi tage alvorligt.

Jeg deltog derfor i konferencen Alle hjerner i spil i mandags, som er et samarbejde mellem Cabi, EY, Mental Talk, Velliv Foreningen og Dansk Industri. Og jeg gik hjem både rørt og oplyst. Rørt fordi de mange oplægsholdere fortalte sårbart og ærligt om deres egne erfaringer med at have diagnoser, at have børn med diagnoser og de mange udfordringer, der følger med. Jeg blev samtidig motiveret for at skrue endnu mere op for vores arbejde med at skabe et mere regenerativt arbejsliv for de mange mennesker på danske arbejdspladser, som mistrives og som har brug for at træde nye stier og gøre tingene på en anden måde. Det er både medarbejdere og ledere. Det har aldrig været så relevant som lige nu.

12% definerer sig som neurodivergente på det danske arbejdsmarked!

I en tid hvor flere og flere unge i generation Z identificerer sig som neurodivergente, er det essentielt for trivslen på vores arbejdspladser, at vi bliver bedre til at skabe rammer, der kan rumme forskellige mennesker og forskellige hjerner.

I dag identificerer 12% sig som neurodivergente på det danske arbejdsmarked. Det tal bliver kun større. Flere sendiagnosticeres som voksne. Vi får og har en mere mangfolding arbejdsstryke – og heldigvis for det! Men det kræver, at vi nytænker måder at være sammen på og måder at arbejde på.

Desværre er det ikke virkeligheden alle steder i dag. Det ser jeg i mine forløb i skoven.

Når ADHD og autisme spænder ben for menneskers trivsel på det danske arbejdsmarked

En stor del af voksne med adhd og autisme er uden for arbejdsmarkedet. De har slået sig på det danske arbejdsmarked, fordi de bliver overstimuleret og udmattet i storrumskontorer, i frokostpausen og i de uskrevne regler, som hersker. Nogle mennesker har brug for mere afskærmning, et pauserum og et stillebord i kantinen. Det er små knapper at skrue på for at sikre et mere mangfoldigt arbejdsmarked, hvor alle hjerner kommer i spil og får lige muligheder.

I naturen larmer diagnoser langt mindre

I vores forløb i naturen er det påfaldende både for unge og voksne, at deres diagnoser larmer og forstyrrer mindre. Det er blandt andet, fordi

  1. vi er udenfor i naturen
  2. vi har en tydelig ramme – vi starter og slutter altid på samme måde
  3. alle ved, hvornår de skal tale, og hvornår de skal være stille
  4. Vi udtrykker os på nye måder, hvor andre udtryksformer kommer mere i spil gennem naturens materialer frem for powerpoints i oplyste mødelokaler med dårlig akustik.
  5. vi har en klar plan – og i dagens program indtænker vi pauser med hjernero – fx når vi går stillevandringer i skoven.

 

Men vi kan jo ikke tage skoven med på arbejde!

Nej, men de rammer, som vi skaber i vores forløb, kan på mange måder overføres til en ganske almindelig arbejdsplads med mødelokaler, kaffemaskine og kantine.

Det er også styrkende for den mentale sundhed for neurotypiske medarbejdere at få gavn af de konkrete værktøjer og den tydelige kommunikation, som for neurodivergente er helt nødvendige. Alle hjerner og alle mennesker har gavn af

  • hjernepauser
  • ro
  • små gåture i stilhed
  • tydelige rammer
  • plads til forskellighed og individuelt tilpassede måder at arbejde på
  • nye udtryksformer

 

Det er god bundlinje …

Vi arbejder konkret med virksomheder, teams og ledere, som har mod på at arbejde på nye måder – med plads til pauser og restitution. Det er ikke spildtid, men derimod god bundlinje samt et fantastisk rekrutteringsværktøj til generation Z’ere. Læs mere på https://naturfaellesskaber.dk/ydelser/for-virksomheder/

Tak til DI, CABI, Velliv Foreningen, EY og Mental Talks for en fantastisk eftermiddag i jeres inspirerende og rørende selskab.

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Hvad er et regenerativt arbejdsliv, og hvad er regenerativ ledelse? Vi arbejder med det regenerative ud fra et cyklisk arbejdsdesign, der tager udgangspunkt i de fire årstider i naturen. Om foråret får vi ideer - ligesom naturen langsomt spirer frem. Om sommeren...