B L O G P O S T

Hvad kan vi lære af en edderkop?

3. okt 2024 -

Og hvorfor skal vi mon røre ved en gammel rådyrlort?

I søndags trådte vi ind i efteråret. Efteråret inviterer til refleksion og mere ro end sommerens højproduktive tid. Det talte vi om med Veteraner i Skoven i tirsdags. Hvordan kan vi påbegynde et arbejdsliv igen – og samtidig passe på os selv og ikke brænde ud?

Med afsæt i Tanye Lindkvists cykliske arbejdsdesign talte vi om, hvordan vi hver især kan understøtte et mere bæredygtigt og balanceret arbejdsliv.

Vi betragtede en edderkops spind. En edderkop har virkelig forstået tanken bag det regenerative arbejdsliv. Den er super effektiv og produktiv, når den spinder sit store net. Bagefter kan den læne sig tilbage og modtage alt godt, der lander i nettet.

På samme måde inviterer den mørkere tid, vi går ind i, til høst. Hvad kan vi høste af vores gode arbejde?

Vi havde taget det smukke cykliske hjul med under trækronerne. Det er et brugbart værktøj til et cyklisk arbejdsdesign på alle fire årstider.

Vi arbejdede konkret med de seks ord på hjulet, som optræder på individniveau i efteråret:

  • Mod
  • Vilje
  • Næring
  • Selvomsorg
  • Forvandling
  • Integration af viden

Alle skulle gå for sig selv og reflektere over det ord, de havde fået (fx. mod). Med afsæt i ordet skulle alle planlægge en øvelse, vi kunne lave sammen i fællesskab ude i skoven. Det blev til de vildeste fælles oplevelser.

Vi foldede krøllede grene lige. Vi havde en rådyrlort i den ene hånd og en fjer i den anden. Vi gik igennem en port som symbol på overgange (forvandling). Vi greb hinanden på skift i en træstamme.

Sammen skabte vi en virkelig fed dag, som vi alle havde ansvaret for på skift. Alle bidrog med deres helt unikke ideer – fra rådyrlorte til træstammer. Det var en kæmpe fornøjelse at give slip og lade de andre sidde på førersædet.

Selvom det kan lyde gøglet og skørt, så er der en mening med galskaben. Vi får berørt det cykliske og mere bæredygtige arbejdsliv på en måde, så det integreres i kroppen og huskes. Vi glemmer ikke lige foreløbig, at vi havde en gammel rådyrlort i hånden .

Flere er startet i praktik og oplever glæden og begejstringen, men også en spirende bekymring. For kan jeg nu holde til det? Hvad nu, hvis jeg bliver syg igen, og ikke kan passe mit arbejde? Hvordan sikrer jeg at passe på mig selv, mens jeg går på arbejde?

Her kommer det regenerative arbejdsliv og det cykliske arbejdsdesign til sin ret. Tak til Tanya Lindkvist, stifter Connectedness & Direktør KPA, for et fantastisk intuitivt og brugbart værktøj, som oven i købet er smukt.

Læs meget mere om det regenerative arbejdsliv og det cykliske arbejdsdesign hos www.connectedness.dk.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Er arbejdslivet vores nye gud?

Er arbejdslivet vores nye gud?

Mette Fredriksen siger, at vi skal arbejde mere. Kaare Dybvad hylder i sin bog Arbejdets Land de forældre, der henter sent i børnehave og vuggestue. Meget tyder på, at arbejdslivet er blevet den nye vigtigste værdiskabende faktor for et menneskes identitet. Men hvad...

Bagsiden af kroppen

Bagsiden af kroppen

490.000 - eller knap 20 % - af os danskerne vil ifølge Danmarks Statistiks undersøgelse gerne arbejde mindre. Det er i den grad tankevækkende. Men hvis det nu ikke er muligt at arbejde mindre, så er der andre greb, der kan medvirke til at sænke kroppens stressniveau....