B L O G P O S T

Derfor giver det mening for os at have virksomhedskonsulenter med i skoven!

26. nov 2024 -

Hvorfor har vi en virksomhedskonsulent med i skoven, og hvad ved de om natur, bål og udeliv?

Ikke nødvendigvis særlig meget, men det er ikke så vigtigt. I vores metode er brobygning og overgange essentielle elementer, fordi vi ved, at det er i overgangene at mange bliver tabt i systemet.

En positiv udvikling i et eksternt beskæftigelsesprojekt kan let blive tabt på gulvet, hvis det ikke bliver grebet af de mennesker i jobcentret, som skal arbejde videre med den enkelte.

Nye rammer – nye og mere ærlige samtaler

Jeg er ked af at sige det, men et typisk dansk jobcenter anno 2024 er ikke særlig spændende rent æstetisk og arkitektonisk. Der er selvfølgelig masser af undtagelser, men de hvide vægge, automaten, hvor du trækker et nummer, det blågrønne logo med manden i midten i informationen, det skarpe lys, vandbeholderen i hjørnet er altsammen elementer som udsatte borgere forbinder med utryghed.

Jeg har hørt det gang på gang – fra unge i udsatte positioner, fra veteraner med ptsd, fra voksne på sygedagpenge og jobafklaringsforløb:

  • At møde op i jobcentret
  • At vente på sin tur
  • At gå på de oplyste gange til mødelokalet – som måske er i et glasbur …

er altsammen forbundet med uro og utryghed.

Det er rammerne – ikke menneskene

Du kan have en nok så dygtig, relationsstærk og kompetent virksomhedskonsulent og sagsbehandler, men rammerne for samtalerne i sig selv er for nogen forbundet med stor utryghed. Derfor viser de ikke hele billedet af, hvem de er, og hvad de døjer med bag kulissen, når de er til møder i jobcentret.

I regenerativ ledelse arbejder man med begrebet biofilisk design. Store virksomheder som Apple har allerede indarbejdet biofilisk design, hvor medarbejderne er omgivet af et så naturligt miljø som muligt. Det sænker stressniveauet, styrker trivslen og produktiviteten. Vi tilbyder et naturligt biofilisk design i naturen. Det i sig selv skaber bedre forudsætninger for samtalen mellem “borger” og virksomhedskonsulent.

Gang på gang ser vi i vores forløb med især unge i udsatte positioner, at de ved første øjekast fremstår langt mere ressourcestærke og veltalende, end de i virkeligheden er. Ved andet og tredje øjekast og med tiden, der går, kan de ikke gemme sig bag en 20 minutters samtaleform længere. De er nødt til at åbne ind til sprækkerne og vise mere af det hele billede – et førsthåndsindtryk som langsomt krakelerer, når de sidder omkring bålet.

Når vi stille og roligt begynder at tale om forventninger, om fremtid, om økonomi, om job og uddannelse er første reaktion ofte negativ. Det ses på kroppene, der bliver urolige, og øjnene, der flakker eller stirrer ind i bålets flammer.

Virksomhedskonsulenten er med hver gang – og med i diverse øvelser i skoven

Derfor er det så vigtigt, at vi har virksomhedskonsulenten med omkring bålet HVER GANG. Langsomt opbygges en relation, som ikke handler om kommunen, om et samtalerum, om mistillid og utryghed. Langsomt ser de mennesket bag titlen, mennesket bag kommunens ydre rammer. De ser mennesket under den varme hue. Her sænker de paraderne og er åbne for at tale om, hvem de er. Og virksomhedskonsulenten ser dem – hele dem, når de indgår i relationer, når de er kolde, trætte, udfordret af naturens vind og vejr og ser de reaktionsmønstre de har, når vi løbende kaster dem ud i forskellige fysiske og mentale øvelser.

Den relation, som vokser i skoven, er guld værd.

Den relation skal de bygge videre på, når de skal matches til et job eller en uddannelse.

Og det, som virksomhedskonsulenten ser i skoven over længere tid skaber langt bedre forudsætninger for at skabe et godt og bæredygtigt match.

Det ser vi i resultaterne fra fondsprojektet Fodfæste gennem Naturen for unge mænd i udsatte positioner, som døjer med ensomhed, misbrug, kriminalitet, diagnoser mv. Her er 57% af deltagerne fastholdt i enten job eller uddannelse her mere end 1 år efter.

Det er fordi, de ikke er sluppet i en overgang fra en silo til den næste, fra et projekt til et andet. Det er det samme menneske – dog ikke længere med huen trukket ned op ørerne – men stadig det samme menneske, som de har set i slud og blæst balancere over træstammer og lave mad over bål. Det menneske, som de kender godt, er med dem derude i den verden, som kan fremstå skræmmende og ny. Men når virksomhedskonsulenten stadig er med på sidelinjen, er det måske ikke så skræmmende længere.

De sande helte

… er de mange ildsjæle, som brænder for at hjælpe mennesker videre. Tak til Camilla Wagner, Bente Nørgaard, Bente, Iben, Jonas Tjørnevig og alle jer andre, som arbejder i jobcentrene derude med de rammer, I har… I gør det så godt – både inde i jobcentrene, omkring bålet og ude i virksomhederne!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Hvad er et regenerativt arbejdsliv, og hvad er regenerativ ledelse? Vi arbejder med det regenerative ud fra et cyklisk arbejdsdesign, der tager udgangspunkt i de fire årstider i naturen. Om foråret får vi ideer - ligesom naturen langsomt spirer frem. Om sommeren...