På vej i skoven i Odsherred
Sådan ser en dag i naturen ud – for unge og voksne i udsatte positioner
Hver gang starter vi med at sidde omkring bålet med en kop te eller kaffe. Vi laver en runde, hvor borgeren deler om, hvordan han eller hun har haft det siden sidst.
Det er altid frivilligt, om eller hvor meget man vil dele ligesom det er frivilligt hvor meget eller hvor meget lidt man vil deltage i de øvrige aktiviteter i forløbet. Har borgeren brug for at trække sig i løbet af dagens program, er dette også helt legitimt. Dette for at understøtte følelsen af et præstationsfrit rum, der gradvist inviterer til handlekraft og aktive ja’er hos borgeren.
Herefter vandrer vi en tur i skoven – tilpasset målgruppens aktuelle fysiske og psykiske tilstand – i stilhed og med afstand til hinanden. Det gør vi for at understøtte vores spontane opmærksomhed, som vi ved fra forskning og undersøgelser) er stressreducerende og har dermed en positiv indflydelse på vores mentale sundhed.
Vi inviterer borgeren til at mærke vinden, regnen, solen og bemærke forandringerne over tid i naturen. Vi bringer med andre ord borgeren tættere på naturen og dens rekreative kræfter.
Et sted i naturen gør vi ophold og laver en række fysiske øvelser – alene og i fællesskab.
De første gange starter vi roligt ud og gradvist i forløbet bliver øvelserne mere og mere udfordrende – igen med mulighed for at sige nej tak til at deltage. Dette for at give borgeren en oplevelse af at kunne mere fysisk end først antaget. Dette kan bidrage til troen på egne evner, når borgeren skal i gang med uddannelse eller beskæftigelse.
Efter de fysiske øvelser er det tid til eftertanke.
Vi giver borgerne et siddeunderlag og beder dem finde et rart sted og et godt træ at sidde op af i 20 minutter. Med sig får den unge et spørgsmål at reflektere over.
Efter at have siddet i sit eget selskab, er det igen tid til at samles og vandre tilbage til bålpladsen. Her kan man vælge, om man vil snakke med nogen, eller bare gå i sit eget selskab.
Tilbage ved bålpladsen laver vi et simpelt men nærende måltid i fællesskab. Det gør vi for dels at understøtte fællesskabet i at vi laver noget sammen, og dels at understøtte borgerens livsmestring ift. at få øje på, hvordan man kan lave simple og billige, men nærende måltider. Og endelig gør vi det for at skabe de bedste forudsætninger for den båltid, vi har efterfølgende, hvor borgeren på en mæt mave bliver inviteret til at dele, hvilke tanker og overvejelser, han eller hun har gjort sig om det spørgsmål, de alle fik i skoven.
Når vi er ved at nå afslutningen af dagens program laver vi et check-ud, hvor borgerne deler, hvordan de har oplevet dagen, og hvordan de har det.
En dag i naturen er altså en veksel mellem alenetid og tid i fællesskabet. Dette helt bevidst fordi, målgruppen er borgere i udsatte positioner, hvor timers fællesskab non-stop kan føles overvældende, og dels for at give plads til at refleksionerne kan sætte sig.